Bezoekverslag – Bomen planten & Forest-Conservation

Afgelopen zomer was Wim-Pieter van Tree-Planters samen met zijn gezin vier weken in Malawi om mee te werken met Ripple Africa. In een aantal korte blogs doet hij verslag van zijn belevenissen. Dit keer: bomen planten en eerlijke banen creëren. Deel 3 van 3.

Teresa en Cecillia

In november 2022 hebben Gerard en Wim-Pieter Teresa en Cecillia ontmoet. Beiden tree-planting coördinatoren. Zij zijn elk verantwoordelijk voor zo’n negentig tot honderd boeren en rijden op hun motor de hele dag van boer naar boer. Zo begeleiden ze de boeren in het klaarmaken van de tubes, het planten van de zaden en het grootbrengen van de seedlings.

Een maand voor het regenseizoen wordt de grond geprepareerd zodat het planten snel uitgevoerd kan worden als de regen eenmaal begint.

Eerlijke banen

In november 2022 vroeg ik (Wim-Pieter) de oprichter van Ripple Africa wat de bottleneck was van de organisatie. Hij gaf aan: de financiering vanuit het westen. De organisatie is zo ingericht dat het goed kan opschalen en de boeren staan in de rij om mee te doen in hun Tree-Planting programma’s.

Een coördinator zoals Teresa en Cecillia kost omgerekend zo’n 500 a 600 euro per maand. Dit is het lokale minimumloon, plus onkostenvergoeding voor telefoon en de motor, plus verzekeringen en pensioen. Al met al een hele goede baan in een land met enorme werkloosheid.

Ongeveer 50% van de huishoudens in Malawi leeft van minder dan $2 per dag en ervaart een slechte kwaliteit van leven. (https://www.overmalawi.nl/economie)

Teresa, Cecillia plus two!

In 2023 was Wim-Pieter weer met op pad met Teresa en Cecillia. Het afgelopen seizoen zijn er onder hun toezicht 500.000 bomen aangeplant. Voor het volgende seizoen verwachten ze ruim het dubbele te kunnen aanplanten!

Want naast hen waren nog eens twee coördinatoren aangenomen en elk zijn ze verantwoordelijk voor zo’n honderd boeren. Daarnaast verwachten ze alle vier 300.000 bomen te kunnen planten met hun boeren. Ze verwachten dus 1.200.000 nieuwe bomen te kunnen planten in het volgende regenseizoen!

Wij vinden het geweldig om te zien dat onze maandelijkse bijdrage vanuit Tree-Planters zo’n verschil maakt. In het afgelopen jaar hebben wij maandelijks 1200 euro per maand overgemaakt aan Ripple Africa. Deze bijdrage staat voor twee banen die gecreëerd konden worden, het planten van 600.000 bomen en toekomstperspectief van 200 boeren en hun families.

Wij blijven voor het gemak rekenen dat we voor 1 euro minimaal 1 boom planten en 15 kg.CO2 compenseren! Zo zijn we op weg naar de 1.000.000 bomen! Doe je ook mee?!

CO2 Compenseren – Eerlijke banen creëren.

≫ JA, IK WIL OOK TREE-PLANTER WORDEN

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-TGNG8MP7XH');