Bezoekverslag – Bomen planten & Forest-Conservation

Afgelopen zomer was Wim-Pieter van Tree-Planters samen met zijn gezin vier weken in Malawi om mee te werken met Ripple Africa. In een aantal korte blogs doet hij verslag van zijn belevenissen. Dit keer: bomen planten en behouden. Deel 2 van 3.

Tree-Planting

We mochten meelopen met de Tree-Plant coördinatoren van Ripple en hebben de boeren geïnterviewd die meedoen in de programma’s.

Ripple traint boeren en geeft ze de middelen om hun eigen tree-nursery te starten en te runnen. Als in december de regen komt dan worden de bomen geplant. Eén boer kan zo’n 1.000 tot 2.000 bomen aan. Er zijn tree-nurseries met grotere aantallen: 5.000 tot wel 15.000 bomen. Maar dan betreft het een community van boeren die de tree-nursery gezamenlijk beheren. Het meeste werk moet worden verzet rondom het planten van de bomen; vaak worden er extra dagloners ingezet om het planten allemaal in het regenseizoen voor elkaar te krijgen.

De boeren staan in de rij om mee te mogen doen in deze programma’s van Ripple. Ze krijgen training, tubes en zaden en vervolgens bijna wekelijks begeleiding en aanmoediging (we keep them encouraged) tijdens het hele proces tot zo’n 4 jaar na het planten. Het houden van een tree-nursery kost de boeren grond en tijd, en als ze mensen inhuren ook nog arbeidskosten. Toch doen ze graag mee omdat ze de bomen over 15 jaar mogen kappen, en dan zijn ze veel geld waard. Vijftien jaar is een lange-termijn-investering en zeker voor een Malawiaan. Een goede begeleiding van de boeren door Ripple Africa is nodig om de tree-nursery tot een succes te maken. Na de kap komen de bomen nog een keer op en groeien extra snel dankzij het bestaande wortelstelsel. 

De bomen worden vaak geplant op plekken die minder geschikt zijn voor landbouw zoals lastig begaanbare plekken en heuvels, zodat het zo weinig mogelijk ten koste gaat van kostbaar landbouwgrond. De bomen worden gesnoeid waarbij het gesnoeide hout door de boeren verkocht kan worden als brandhout. Dat levert de boeren inkomsten op en het helpt te voorkomen dat elders hele bomen worden gekapt voor brandhout.   

Bomen planten op heuvels is extra verstandig omdat het bodemerosie voorkomt. Staan de bomen er niet dan stroomt het fijne zand bij een forse regenbui weg richting Lake Malawi. Dat is zonde van de vruchtbare grond en in het meer verstikt het fijne zand de jonge vissen.

Bomen planten via Tree-Planters heeft een  dubbel effect: CO2-compensatie en het creëren van eerlijke banen en daarmee perspectief voor mensen die in armoede en zware omstandigheden leven.  We ondersteunen met trots de projecten van Ripple Africa. De projecten van Ripple hebben geen einddatum; Ripple blijft voortdurend actief in dezelfde regio en laat projecten zoveel mogelijk lokaal managen en uitvoeren door Malawianen.

Zo hebben we nog veel meer verhalen waar we graag over vertellen. Volg je ons al? De komende tijd delen we nog meer! Doe mee met Tree-Planters. Doneer, compenseer en creëer!

≫ JA, IK WIL OOK TREE-PLANTER WORDEN

Nikki, onze partner bij Ripple, maakt een mooie foto maken van terugkomend bos. Prachtig om te zien hoe snel en mooi de natuur zich herstelt als het de kans krijgt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.