Bezoekverslag – Bomen planten & Forest-Conservation

Afgelopen zomer was Wim-Pieter van Tree-Planters samen met zijn gezin vier weken in Malawi om mee te werken met Ripple Africa. In een aantal korte blogs doet hij verslag van zijn belevenissen. Dit keer: bomen planten en behouden. Deel 1 van 3.

De hoofdreden voor Tree-Planters om met Ripple Africa te werken is vanwege hun environment programma. Ripple Africa plant niet alleen bomen maar werkt ook aan behoud van bestaande bossen en bewustzijn.

Forest Conservation

Ripple Africa heeft Forest-Conservation committees opgericht die gezamenlijk zo’n 400 vierkante kilometer aan bos beschermen. Ter illustratie: de gemeente Utrecht is zo’n 100 vierkante kilometer groot.

De gemeenschappen in deze gebieden worden door de committee-leden gewezen op het behoud van de bestaande bomen en bossen en aangemoedigd om alleen brandhout van de grond te rapen en geen bomen te kappen. In deze gebieden wordt het gebruik van de Changu Changu Moto (hout effectieve kookfornuis) geïntroduceerd en gewezen op Ripple’s Tree-Planting plan.

De Forest-Conservation committees dragen bij aan handhaving van regels. Wordt iemand betrapt op illegale kap dan wordt aan diegene een boete opgelegd door de lokale autoriteit en moet hij – op initiatief van de committees – een kip geven aan de Chief van het dorp. Juist dit laatste heeft er voor gezorgd dat actiever wordt gehandhaafd en nageleefd.

De natuur heeft de mogelijkheid zichzelf te herstellen als ze met rust gelaten wordt. Hieronder een foto van een boom die regenereert vanaf de stam. Deze boom is zeer waarschijnlijk eens gekapt, maar gelukkig herstelt die zich nu weer.

Op de andere foto zien we Wim-Pieter en Gerard tijdens een Forest-Conservation walk in november 2022 en het over en weer speechen met de Forest-conservation committee. Gerard was zo dapper om als eerste te speechen. Het was indrukwekkend om te zien hoe zij dit als gemeenschap aanpakten. Wij waren de eerste mzungu (blanke) sinds jaren die hun gemeenschap kwam bezoeken.

Zo hebben we nog veel meer verhalen waar we graag over vertellen. Volg je ons al? De komende tijd delen we nog meer! En, doe mee met Tree-Planters. Doneer, compenseer en creëer!

≫ JA, IK WIL OOK TREE-PLANTER WORDEN

Nikki, onze partner bij Ripple, maakt een mooie foto maken van terugkomend bos. Prachtig om te zien hoe snel en mooi de natuur zich herstelt als het de kans krijgt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.