Onlangs stond er een erg interessant stuk op NOS.nl We delen graag een passage met je:

“Arme landen dragen weinig bij aan klimaatverandering, Afrika is naar schatting slechts verantwoordelijk voor 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar Afrikaanse landen zijn wel een groot slachtoffer. Zoals Malawi, een land dat de afgelopen halve eeuw zeven periodes van droogte kende en 19 overstromingen.

Twaalf jaar geleden werd op de klimaattop in Kopenhagen afgesproken om vanaf 2020 een bedrag van 100 miljard dollar per jaar beschikbaar te stellen voor adaptatie en ‘mitigatie’, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen door bijvoorbeeld duurzame energie. Onderwerp van gesprek in Glasgow: dat bedrag is nooit gehaald en er is te veel besteed aan mitigatie (terugdringen van uitstoot) en niet genoeg aan adaptatie, het inspelen op een veranderend klimaat.

Maar adaptatie is juist cruciaal voor mensen om zichzelf weerbaar te maken,” zegt professor Sosten Chiotha uit Malawi, die nu ook in Glasgow is. “Mensen willen voor zichzelf zorgen, maar kunnen dat lang niet altijd.” We willen niet bedelen, benadrukt hij, maar we hebben wel de middelen nodig om onszelf te redden.”

Bron: NOS nieuws online – “Malawi: geen schuld aan klimaatcrisis, wel groot slachtoffer”

Wij vinden het mooi dat de discussie op een steeds groter podium gevoerd wordt en dat er veel geld wordt vrijgemaakt om juist in landen als Malawi aan adaptatie te werken. Dit artikel maakt ook duidelijk waarom Tree-Planters zeer effectief is. Direct CO2 compenseren én direct mensen helpen die het nodig hebben.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.