Wim-Pieter Snoep en Gerard van der Molen doen verslag van hun week in Malawi, op werkbezoek bij Ripple Africa.
Zie hier PDF voor completer verslag met meer foto’s.

Zondag 20 november komen we aan op Lilongwe.
Shem is onze chauffeur en brengt ons na een rit van 5 uur naar Mwaya beach; het vrijwilligers “resort” van Ripple Africa. We komen aan in het donker rond 20:00 uur en worden hartelijk ontvangen door Nikki, Geoff en overige gasten. Nikki is partner manager van Ripple Africa en Geoff is de oprichter en directeur.
Maandagochtend 21 november

Om 04:45 uur zwemmen we in het meer bij opgaande zon, dit doen we iedere dag.
Na het ontbijt bezoeken we een Forest Conservation project. We ontmoeten coördinator Katherine; zij heeft 20 comités onder zich die samen een gebied van ongeveer 50 km2 aan bos behouden.
Een comité is een familie/dorpje van ongeveer 10 mensen, zij worden door de coördinators van Ripple Africa getraind en onderwezen in het belang van bosbehoud.
Het bos dat we bezoeken is gelegen op een heuvel en daarom erg belangrijk om te behouden. Boven op de heuvel is een vergadering, ze leggen ons het belang uit en hun uitdagingen:
- Bomen voorkomen bodemerosie. Onder de heuvel is een dorp dat anders door modder overlopen wordt.
- Als er geen bomen zouden zijn stroomt het fijne zand het meer in, wat de vissen verstikt.
- Niet iedereen weet dat dit gebied beschermd gebied is, ze willen het gaan markeren met bordjes en pleiten voor high-visable hesjes van Ripple Africa waarmee ze als bosbeheerder kunnen handhaven.
- Wildkap in dit gebied is verboden, naast een forse boete bij de politie moet de overtreder ook een kip betalen aan de chief van het dorp. Dankzij die prikkel zijn de chiefs er kien op om te handhaven.
- No trees, no bees, no honey, no money. Bijen leven in de bossen, op veel plaatsen worden bijenkorven opgehangen. Naast de slogan die pleit voor bosbehoud wil je inkomen uit honing halen zijn Afrikaanse bijen ook erg agressief. Het zijn dus ook goede bewaarders van het bos.

Ripple Africa heeft 6 Forest Conservation coördinatoren die samen met ruim 1800 comité deelnemers, 350 km2 bewaken.
Bij ons vertrek wordt er gespeecht, gezongen en gedanst over het bewaken van het bos.

Maandagmiddag 21 november
In de middag bezoeken we meerdere fruitboom projecten.
Een van de coördinatoren die dit leidt is Maston, een jongeman die agroculture heeft gestudeerd in Lilongwe en zelf naar het kantoor kwam van Ripple Africa om te pleiten dat ze hem moesten aannemen. Maston is zeer enthousiast en getalenteerd en coördineert nu een heel aantal comités.

Comités worden onderwezen en krijgen de eerste middelen om een begin te maken met diverse fruitbomen. Het fruit van de bomen levert een klein inkomen op. Op eigen initiatief hebben de comités van Maston dat geld verder geïnvesteerd in de aanschaf van 10 kuikens en kippenvoer. Zijn de kippen groot dan worden ze per stuk verkocht. Dit levert een mooi inkomen op. Daarvan worden meer kuikens gekocht en we hebben een groep bezocht die nu 30 kippen had. Ze hopen te kunnen blijven renderen en op termijn een varken en biggetjes te kunnen houden.

De kippen en de bomen versterken elkaar ook, want de kippenmest wordt gebruikt in de tree nurseries, de zaden van de bomen worden geplant in tubes. De tubes worden gevuld met een derde deel kippenmest.
Dinsdag 22 november
Kantoor en Fish Conservation
We beginnen de dag op het kantoor van Ripple Africa in Chintheche. Daar ontmoeten we onder andere Force, de directeur van Ripple Africa Malawi. Hij vertelt ons over hun inspanningen. Ook op het gebied van Fish Conservation doen ze goede dingen. Na jaren van inspanning hebben ze regelgeving weten aan te passen, mogen vissers niet meer met fijnmazige netten vissen (gratis Malaria netten) en zijn de broedplaatsen van de vissen beschermd.
Dit is een heel grootschalig en langdurig traject geweest, maar de metingen van de laatste jaren wijzen uit dat de vissen weer groter worden en in grotere getalen aanwezig zijn.
Ripple Africa heeft 200 medewerkers met een volledig betaalde baan die werkzaam zijn in Tree conservation and planting, fish conservation en in mindere mate ook onderwijs en Healthcare. Daarnaast zijn er nog eens 500 die een kleine vergoeding krijgen en ongeveer 8000 vrijwilligers.

Tree nurseries en Trees
Daarna bezoeken we een zestal plaatsen waar tree nurseries zijn en bomen zijn geplant. We worden rondgeleid door Trizah en Cisilia, beiden tree plant coördinatoren. Samen hebben ze 192 farmers onder zich die ze met de motor bezoeken, trainen en begeleiden.


Indrukwekkend om te zien hoe Ripple Africa het georganiseerd heeft. Tijdens de bezoeken worden er kritische vragen gesteld door Geoff en Nikki van Ripple Africa UK en worden verbeteringen voorgesteld. Ook worden er veel foto’s en filmpjes gemaakt en wordt er veel gelachen.
Naaldbomen en certificering
Er worden hoofdzakelijk naaldbomen geplant. Die zijn snelgroeiend en mogen na 15 jaar gekapt worden, dan geeft het een erg mooi inkomen als constructiehout. Dit type naaldboom regenereert weer vanaf de stam. Dus na het kappen laten ze de wortels intact en schiet de boom weer de lucht in.
Ripple Africa is in het proces om CO2-certificaten te krijgen op deze bomenprojecten. Financiering van Ripple Africa gebeurt nu nog uitsluitend door giften. Kan Ripple Africa CO2-certificaten verkopen van deze projecten dan zou dat een groot verschil kunnen maken in de begroting.


2000 bomen van 1 jaar oud.

Nursery met 10.000 bomen

5000 bomen van 5 jaar oud

Zie ander verslag van de 5 jaar oud, 5000 bomen.
Er wordt geconstateerd dat het erg uitmaakt wanneer de zaden in de tubes gaan en wanneer de bomen de grond in gaan.
Zaden uiterlijk mei. Bomen uiterlijk december, het begin van het regenseizoen. We zien dat die bomen het beste groeien, zaden en/of bomen die net 1 of 2 maanden later zijn gezaaid of geplant zijn kleiner.
Woensdag 23 november
Op woensdag bezoeken we nog meer nurseries en geplante bossen.
Wat we iedere dag ook doen is bewoners vragen of ze een Changu Changu Moto hebben. Dat is een houtkachel waarmee veel efficiënter gekookt kan worden. Heeft men geen Changu dan gebruiken ze een 3-stone fire.
Dit project gaat hand in hand met bosbehoud en bomen planten. Door in deze cook-stove (houtkachel) te branden is er veel minder brandhout nodig dan als ze met een open vuur stoken. In plaats van dagelijks brandhout te verzamelen, is dit nog maar zo’n twee a drie keer per week nodig.
Voordelen
- Drie keer minder brandhout nodig
- Minder rook
- Twee gaten. Wordt gebruikt voor het ontbijt en warm water om te wassen
- Minder brandgevaar

Met dit project is Ripple Africa al jaren bezig. In het begin ging de acceptatie moeizaam, werden ze gemaakt en maar niet gebruikt of niet meer hersteld in geval van beschadiging. Sinds een paar jaar is het project een succes te noemen. We zien overal werkende Changu’s en de gebruikers zijn enthousiast.
Op deze Changu Changu Moto houtkachels heeft Ripple Africa al wel CO2-certificaten.
Dit project wordt op vergelijkbare wijze aangestuurd. Ripple Africa heeft een heel aantal coördinatoren met een motor in het veld. Zij trainen Community Volunteers , de Volunteers maken samen met bewoners een 10- tot 20-tal changu’s in een dorpje. Overal waar we kwamen zagen we changu’s! De vrouwen zijn erg trots op hun mooie stukje technologie!
Ripple Africa heeft er afgelopen jaar 39000 gebouwd en is van plan om er volgend jaar 80000 te bouwen.
Bestaande bossen ontlasten
Al deze initiatieven ontlasten de huidige bossen. Men mag brandhout van de grond rapen in een bos, maar geen bomen kappen. De changu vermindert de behoefte aan brandhout erg sterk.
De aangeplante bomen in de Tree-planting projecten worden getrimd zodat de boom een forse stam krijgt. Het trimmen van de bomen levert ook weer veel brandhout op.
Donderdag 24 november
In de ochtend bezoeken we een primaire school. Dit is één van de negen scholen die door Ripple Africa mogelijk zijn gemaakt.

Daarna gaan we naar een van de vruchtbaarste plekken van de wereld.
We gaan met Ripple Africa collega Francis mee. Ook een jongen die agricultuur heeft gestudeerd. Hij is een coördinator die farmers leert om sweet potatoes (zoete aardappelen) te kweken. Hiervoor gaan we naar een gebied met zeer vruchtbare grond in een vallei. Naast het tropische klimaat is het hier vanwege de ligging tussen de heuvels ook altijd nat. Dit maakt dat het een uitstekende plek is om de sweet potatoes te kweken.
Poot je een uitloper onder de grond dan geeft het veel aardappelen en een kleine uitloper boven de grond. Poot je de uitloper vlak onder het oppervlak dan geeft het minder aardappelen maar een grotere uitloper. Bij de kwekers is het te doen om de uitloper. Ze worden tot wel 2 meter welke in stukken van 10 cm worden gesneden. Die worden verkocht en/of verspreid onder andere farmers.
Ripple Africa rondt hier net een van hun grotere proefprojecten af en is op zoek naar financiering om het op grotere schaal uit te rollen in Noord-Malawi.

Vrijdagochtend 25 november
Om 06:00 uur staat Shem weer klaar met de auto en moeten we weer terug naar Nederland.
Een geweldige ervaring om deze cultuur te zien.
Heel mooi om te zien hoe Ripple Africa een verschil maakt door mensen te faciliteren hun eigen inkomen te genereren en het milieu daarbij te ontzien en of te versterken.
Tree-Planters is een trotse Partner.
PS: Wim-Pieter en Gerard hebben alle kosten van deze trip zelf gedragen.