Malawi is een van de allerarmste landen in de wereld. Juist in dít land werkt Tree-Planters samen met een vaste partner die jarenlange ervaring heeft in het planten van bomen. Maar wat doen we daar precies en wat is de meerwaarde van onze gezamenlijke aanpak? Wij vertellen graag ons verhaal én delen alvast wat live-footage met je!

Zie ook ons reisverslag 2022-11!

Focus op lokale bevolking

In Malawi werken we samen met Ripple Africa. Zij hebben één belangrijke missie: lokale gemeenschappen versterken, zodat zij zelf een duurzame toekomst kunnen realiseren. Samen met Tree-Planters willen zij niet alleen CO2-compensatie verkopen, maar ook het leven van de lokale bevolking in Malawi verbeteren en de resterende bossen beschermen.

Bomen planten voor CO2 compensatie en voedselvoorziening

Daarom werken ze nauw samen met boeren en gemeenschappen die elk jaar miljoenen snelgroeiende bomen planten. Deze bomen vormen een duurzame bron van hout en brandhout voor de lokale bevolking. De plaatselijke boomboeren planten ook enkele inheemse bomen en fruitbomen om hun gezinnen van voedsel en inkomen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan mango, papaya, guave, avocado en citrusfruitbomen.

Beboste heuvels beschermen

Voor elke boom die in Malawi wordt geplant, helpen we gemeenschappen bij het beschermen van beboste heuvels. Zo kan het natuurlijke bos regenereren. Ter plaatse zijn verschillende comités voor bosbehoud opgericht. Hierdoor hebben zo’n 1.700 vrijwilligers de afgelopen periode meer dan 340 vierkante kilometer bos kunnen beschermen.

Een familie of gemeenschap wordt getraind door Ripple Africa en voorzien van de initiële zaden om een eigen kwekerij op te starten. Een typische kwekerij levert 3000 stekken per jaar op welke zeer lokaal en verspreid door Noord-Malawi geplant worden. De Malawiërs worden opgeleid om landbouw en bosbouw naast elkaar te laten bestaan. Zodoende stroomt vruchtbare grond niet weg bij een heftige regenbui (bodemerosie).

Eén boom planten en er nog eens drie beschermen!

Er worden snelgroeiende naaldbomen geplant die kunnen voorzien in brandhout en houtproductie/inkomen in de toekomst maar ook in fruitbomen. Bij het onderhouden van een aangepoot stuk bos worden takken gesnoeid. De takken worden gebruikt als brandhout wat de noodzaak wegneemt om het bestaande bos in te gaan en bomen te kappen. Deze methode van aanpoten, beheren en beschermen maakt Ripple Africa zo effectief in het compenseren van CO2 en het versterken van de lokale gemeenschap. Deze werkwijze maakt dat één nieuw geplante boom de kap van drie bestaande bomen voorkomt!

Brandstofefficiënte cookstoves

Naast de herbebossingstrajecten en bescherming van bestaande bossen, is er ook een programma gestart voor brandstofefficiënter koken. Want wist jij dat er wereldwijd nog enorm veel mensen op open vuur koken? Dat staat natuurlijk in geen verhouding tot de CO2 die wij in het westen uitstoten, maar de zogeheten ‘Changu Changu Moto’s’ vormen juist een prachtige aanvulling op het plaatselijke herbebossingstraject aldaar. Want: met dit Changu Changu Moto’s project besparen de gezinnen in deze regio zo’n 80.000 bundels hout per week en elke Changu compenseert drie ton CO2. Kortom: aan de ene kant nieuwe bomen planten, tegelijkertijd ontbossing tegengaan én het leven van de plaatselijke bevolking een stuk eenvoudiger maken. Want dankzij de Changu’s hebben ze minder hout nodig én gaat het koken een stuk sneller en veiliger!

Gaaf hè? Samen met Tree-Planters en onze partner in Afrika kun jij dus je eigen CO2 compenseren én zorgen voor betere levensomstandigheden voor de mensen in Malawi! Meld je daarom vandaag nog aan en word ook een Tree-Planter!

≫ JA, IK WIL OOK TREE-PLANTER WORDEN

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-TGNG8MP7XH');