CO2 uitstoot… die term kennen we allemaal. Maar wat het exáct betekent en waar het eigenlijk vandaan komt; dat is soms best lastig. Waarschijnlijk weet je wel dat het te maken heeft met broeikasgassen en het opwarmen van de aarde. Maar weet je ook wat de belangrijkste oorzaken zijn? En misschien nog wel belangrijker: voor hoeveel CO2 uitstoot jij zelf verantwoordelijk bent? Wij zetten de belangrijkste feiten rondom CO2 uitstoot voor je op een rij.
CO2: wat is dat eigenlijk?
Het antwoord op de vraag ‘wat is CO2?’ is allereerst natuurkundig van aard. CO2, ook wel koolstofdioxide genoemd is een broeikasgas. Broeikasgassen zijn gassen die van nature in de atmosfeer van de aarde aanwezig zijn. Deze gassen hebben een bijzondere eigenschap: ze kunnen warmte van de zon opnemen én stapsgewijs weer afgeven. En dat is maar goed ook! Want weet je hoe koud het gemiddeld zou zijn als deze broeikasgassen er niet waren? Zo’n 18 graden onder nul! Brrrr… Helemaal niet zo gek dus, die CO2.
Maar wat is CO2 uitstoot dan?
Maar hoe zit het dan met de uitstoot van CO2? Waar komt het vandaan en waarom is het zo schadelijk voor het milieu? Dat zit zo: van nature is er CO2 aanwezig in de atmosfeer. Dat is helemaal niet erg. Sterker nog; het is alleen maar goed. Zie het als een lekkere warme deken om de aarde heen. Het wordt pas een probleem als er door ándere, niet-natuurlijke oorzaken steeds meer CO2 in de atmosfeer terecht komt. Oftewel: wanneer er CO2 wordt ‘uitgestoten’ die niet in de atmosfeer hoort. Hierdoor wordt de aarde steeds warmer, en treedt er klimaatverandering op. De belangrijkste veroorzaker van die CO2-uitstoot? Precies: dat zijn wij mensen.
Wat veroorzaakt CO2 uitstoot en wat zijn de gevolgen?
Als mens stoten we elke dag opnieuw CO2 uit. Bijvoorbeeld bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en aardgas. Dit is nodig om vliegtuigen te laten vliegen en vrachtauto’s te laten rijden. Maar ook energiecentrales en landbouwbedrijven veroorzaken CO2 uitstoot. Én – last but not least – ontbossing is een belangrijke oorzaak van CO2 uitstoot. Bomen slaan namelijk CO2 op, wat weer vrijkomt bij het kappen. De gevolgen van al deze uitstoot? Die zijn niet mals. We hebben te maken met extreme hitte en regenval, een stijgende zeespiegel, uitdroging van de aarde en het uitsterven van koraalriffen en diersoorten. Ingrijpende gevolgen die we helaas niet zomaar terug kunnen draaien.
Hoe zit het met jouw CO2 uitstoot?
De gevolgen van onze gezamenlijke CO2 uitstoot zijn dus desastreus. Grote kans dat het je een machteloos gevoel bezorgt, je zou het graag willen veranderen, maar hoe? De oplossing voor dit grote probleem ligt helaas niet voor het grijpen. Is er dan níets wat we kunnen doen? Gelukkig wel! Elke verandering begint immers bij jezelf. Dat betekent dat jíj vandaag al kunt beginnen met het beperken van jouw persoonlijke CO2 uitstoot. Door minder te vliegen, vaker op de fiets te gaan, minder vlees en zuivel te consumeren en zoveel mogelijk aan ‘hergebruik’ te doen. Daarmee stoot je nog steeds CO2 uit, maar wel een stuk minder. En het resterende deel? Dat kun je compenseren door bomen te planten via Tree-Planters.
Benieuwd hoe dit werkt en hoe je jóuw persoonlijke CO2 uitstoot kunt berekenen? Gebruik de tool op onze website en ontdek wat jij uitstoot en hoe je dit kunt compenseren!