Zo werkt het!

Hoe doen we dat eigenlijk, al die duizenden bomen planten? Waar worden ze precies geplant en wie helpt ons daarbij? Wij vertellen je graag hoe het precies zit.

Focus op Afrika

Een groot deel van onze bomen worden geplant in Malawi en sinds 2023 ook in Kenia. Zoals je waarschijnlijk wel weet is Malawi een van de allerarmste landen in de wereld. Daarom hebben we ervoor gekozen om juist híer een vaste partner te zoeken. Deze partner heeft jarenlange ervaring in het planten van bomen en houdt ons continu op de hoogte van de ontwikkelingen.  En het mooie is dat deze partner net als wij een tweeledige doelstelling heeft: CO2 compenseren én eerlijke banen creëren. Zo vaart ook de lokale bevolking er wel bij! Lees meer.

Onze partner in Kenia heeft een gelijk profiel. Zij zitten al jaren in de regio en kunnen het best omschreven worden als een door de gemeenschap gedragen herbebossings initiatief. Lees meer. 

Hart voor lokale bevolking

Samen met onze partners in Afrika hebben we een heldere missie: lokale gemeenschappen versterken, zodat zij zelf een duurzame toekomst kunnen realiseren. We willen niet alleen CO2-compensatie verkopen, maar ook het leven van de lokale bevolking in Malawi en Kenia verbeteren en de resterende bossen beschermen.

Dat doen we op de volgende manieren:

  • Bomen planten voor CO2 compensatie en voedselvoorziening

We werken nauw samen met boeren en gemeenschappen die elk jaar miljoenen snelgroeiende bomen planten. Deze bomen vormen een duurzame bron van hout en brandhout voor de lokale bevolking. De plaatselijke boomboeren planten ook enkele inheemse bomen en fruitbomen om hun gezinnen van voedsel en inkomen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan mango, papaya, guave, avocado en citrusfruitbomen.

  • Beboste heuvels beschermen

Voor elke boom die in Malawi wordt geplant, helpen we gemeenschappen bij het beschermen van beboste heuvels. Zo kan het natuurlijke bos regenereren. Ter plaatse zijn verschillende comités voor bosbehoud opgericht. Hierdoor hebben zo’n 1.700 vrijwilligers de afgelopen periode meer dan 340 vierkante kilometer bos kunnen beschermen.

  • Eén nieuwe boom voorkomt de kap van drie bestaande bomen

Er worden snelgroeiende naaldbomen geplant die kunnen voorzien in brandhout en houtproductie/inkomen in de toekomst.  Bij het onderhouden van een aangepoot stuk bos worden takken gesnoeid. De takken worden gebruikt als brandhout wat de noodzaak wegneemt om het bestaande bos in te gaan en bomen te kappen. Deze methode van aanpoten, beheren en beschermen maakt Tree-Planters zo effectief in het compenseren van CO2 en het versterken van de lokale gemeenschap. Een goed onderhouden nieuw bos voorkomt daarom de kap van bestaande bomen in drievoud. Teruggerekend naar kleine aantallen, voorkomt één nieuwe boom de kap van drie bestaande bomen!

  • Directe en indirecte compensatie

In onze configurator rekenen we met 15 kg CO2 compensatie voor iedere nieuw geplante boom. Dat noemen we directe compensatie.

Bij het onderhouden van het nieuw aangeplante bos komt brandhout vrij, de Changu Changu Moto zorgt ervoor dat er drie keer minder brandhout nodig is en goede training en begeleiding van de community leert hun over het beschermen van de huidige bossen.

Als deze programma’s en middelen samen maken dat voor ieder geplante boom er ook nog drie bestaande bomen behouden blijven. Dit noemen we indirecte compensatie, hiervoor rekenen met 1+3=4 keer 15 = 60 kg CO2.

  • Brandstofefficiënte kookfornuis doneren – Changu Changu Moto

Naast de herbebossingstrajecten en bescherming van bestaande bossen, is er ook een programma gestart voor brandstofefficiënter koken. Want wist jij dat er wereldwijd nog enorm veel mensen op open vuur koken? Dat staat natuurlijk in geen verhouding tot de CO2 die wij in het westen uitstoten, maar de zogeheten ‘Changu Changu Moto’s’ – kookfornuis – vormen juist een prachtige aanvulling op het plaatselijke herbebossingstraject aldaar.

Want: met dit Changu Changu Moto’s project besparen de gezinnen in deze regio zo’n 80.000 bundels hout per week en elke Changu compenseert drie ton CO2. Kortom: aan de ene kant nieuwe bomen planten, tegelijkertijd ontbossing tegengaan én het leven van de plaatselijke bevolking een stuk eenvoudiger maken. Want dankzij de Changu’s hebben ze minder hout nodig én gaat het koken een stuk sneller!

Gaaf hè? Samen met ons kun jij dus je eigen CO2 compenseren én zorgen voor betere levensomstandigheden voor de mensen in Malawi en KeniaMeld je daarom vandaag nog aan en word ook een Tree-Planter!

≫ JA, IK WIL OOK TREE-PLANTER WORDEN

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-TGNG8MP7XH');