Veelgestelde vragen over Bomen

Waarom bomen planten?

Bomen nemen CO2 op en leveren een bijdrage in de strijd tegen klimaatverandering. De wortels van bomen voorkomen bodemerosie. Hierdoor stroomt vruchtbare grond niet weg bij een forse regenbui. Ook huisvest een bos ongeveer 75% van de wereldwijde biodiversiteit. Zoals bekend zijn er al veel diersoorten uitgestorven, variërend van insecten tot zoogdieren. Het behoud van (tropische) bossen is dus enorm belangrijk. 
  
Veel van de armste mensen in ontwikkelingslanden leven nabij een bos. Zij gebruiken het bos voor hun voedsel, drinken, brandhout en medicijnen. De bomen zuiveren de lucht en het drinkwater. Het bos is voor hen dus een belangrijke voedingsbron. En nog een voordeel van bomen planten: we verkopen ze hier in Europa, maar de mensen dáár profiteren van werk en inkomsten. Kortom: bomen planten is dus niet alleen goed voor het behoud van onze wereld, maar ook voor de mensen in ontwikkelingslanden. 

Waar planten jullie bomen?

Wij kiezen ervoor om onze bomen te laten planten in ontwikkelingslanden. Dat doen we omdat we niet alleen iets willen doen tegen klimaatverandering, maar ook tegen de grote armoede die er nog is in de wereld. Op dit moment zijn we hoofdzakelijk actief in Malawi – Zuidoost Afrika.

We zijn ons ervan bewust dat het planten van bomen alleen zin heeft als het op de juiste manier gebeurt. Want alleen dan draagt het bij aan duurzaam herstel en versteviging van de natuur en CO2-compensatie. Daarom werken we samen met partners die het vak van ‘goed bosbeheer’ verstaan. De bomen worden alleen geplant in gebieden waar voorheen een bos heeft gestaan en de inheemse bomen en beplanting worden dusdanig afgewisseld dat er sprake is van een goede spreiding van de verschillende bomen. 

Hoe werkt bomen planten precies?   

Bomen planten werkt eigenlijk heel eenvoudig. Jij betaalt €1 per boom, onze partners in Afrika zorgen ervoor dat jouw boom geplant wordt. Jij bepaalt zelf hoeveel bomen je per maand wilt planten. Het kan handig zijn om vooraf de CO2-calculator te gebruiken. Zo weet jij precies wat jouw footprint is en hoeveel bomen je per maand zou moeten planten om jouw footprint te compenseren. Het uiteindelijke bedrag bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

En het planten van de bomen? Dat gaat als volgt: 
  
1.  Het land voorbereiden en onkruid wieden
2. De bomen worden gekweekt in kwekerijen
3. De bomen worden getransporteerd en gepland
4. Bosbeheer van aangepote gebieden

Ook goed om te weten: uiteraard houden we jou maandelijks op de hoogte van de vorderingen, zodat je zeker weet dat jouw geld op de juiste plek terecht komt! 

Wanneer zie ik resultaat van mijn gift?  

Jouw gift heeft diréct resultaat, ook al zie je dat misschien niet meteen. Bomen planten gaat namelijk niet zozeer om het planten van ‘afzonderlijke bomen’. Integendeel, het gaat juist om complete herbebossingstrajecten en grotere bosbeschermingsinitiatieven. Jouw gift maakt dus deel uit van een groter geheel, waardoor we samen écht impact maken. En het mooie is: een boom in de groei neemt ongeveer 15 kg CO2 per jaar op. Jouw gift doet dus dírect zijn werk!  
 
Natuurlijk begrijpen we dat jij graag wilt zien waar je gift terecht komt. Daarom houden wij je maandelijks op de hoogte van de lopende projecten en ontwikkelingen in Malawi én delen we de mooiste mijlpalen met je! 

Hoe weet ik zeker dat de bomen daadwerkelijk zijn geplant? 

Wij kunnen jou garanderen dat jouw geld ook écht wordt besteed voor de aanplant van bomen. Om deze garantie te kunnen geven hebben we strikte contracten met onze projectpartners, waarin we onder andere afspraken hebben vastgelegd over de activiteiten, onze verwachtingen en de gewenste resultaten. Via rapportages, veldbezoeken en continue monitoring volgen we de vorderingen op de voet. Dit delen we met jou via nieuwsbrieven, social media, updates en de terugblik aan het einde van het jaar. Zo weet je zeker dat jouw geld goed terecht komt! 

Heeft bomen planten wel zin?

Om het tij te keren moeten we allemaal onze bijdrage leveren. Bomen planten heeft met name zin omdat we er vandaag al mee kunnen beginnen en het de komende jaren al bewezen effect heeft. Een groeiende boom neemt ongeveer 15 kg/CO2 per jaar op. Je kunt wel nagaan hoeveel een groeiend bos per jaar opneemt. Natuurlijk valt of staat alles met goed bosbeheer en slimme keuzes. Daarom werken we bewust samen met een betrouwbare partner die al vele jaren ervaring heeft met bomen planten in Afrika. Zij planten alleen op plekken waar het nodig, zinvol en ecologisch verantwoord is. Kortom: bomen planten via Tree-Planters heeft zéker zin! 

Hoeveel CO2 neemt een groeiende boom op?

De CO2 opname van een groeiende boom hangt van verschillende factoren af. Denk aan de bodem, het licht, de leeftijd en het klimaat. Op de vraag hoeveel CO2 een groeiende boom opneemt is dus niet één juist antwoord te geven. Onze berekening is gebaseerd op een gemiddelde. De meeste onderzoeken wijzen uit dat een groeiende boom zo’n 10 tot 20 kg CO2 per jaar kan opnemen. De rekentool op onze website gaat daarom uit van een gemiddelde: 15 kg CO2 per jaar.

Waar en door wie worden de bomen geplant?

Al onze bomen worden geplant in Malawi. Onze vaste partner daar heeft een nauwe samenwerking met boeren en gemeenschappen. Deze lokale mensen planten de bomen op hun eigen grond en zijn ook zelf de eigenaren ervan. Met jouw donatie kunnen ze de bomen planten, onderhouden en laten uitgroeien tot een bos.

Wat is kooldioxide-equivalent (CO2e)?

Koolstofdioxide-equivalent is een aanduiding waarmee men de verschillende broeikasgassen die een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde terugbrengt naar één eenheid, die van Koolstofdioxide (CO2)
Niet alleen CO2 maar ook methaan, distikstofoxide, chloorfluorkool(water)stoffen ((H)CFK) zijn broeikasgassen en zo zijn er nog meer.
Op de site gebruiken we overal CO2, op veel plekken zou daar CO2e moeten staan. Vanwege de leesbaarheid is ervoor gekozen het zo te laten.

Over Tree-Planters

Wie is de oprichter van Tree-Planters?

Tree-Planters is een langgekoesterde droom van oprichter Wim-Pieter Snoep. Geboren op een dokterspost in Zuid-Afrika is hij altijd al betrokken geweest bij Afrika en ontwikkelingswerk. Opgeleid en ervaren als business- en ICT-consultant is het zijn doel om de komende jaren 1.000.000 bomen te planten. Daarmee wil hij meedoen in de strijd tegen klimaatverandering én de armoede en ongelijkheid in de wereld verhelpen.  

Wat doet Tree-Planters precies?  

Wij planten bomen in Malawi – Afrika. Met het planten van deze bomen willen we bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Het planten van de bomen wordt uitgevoerd door betrouwbare, gescreende partners in Afrika. Zij planten de bomen alleen op plaatsen waar het ook écht zin heeft. En het mooie is: bomen planten is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de lokale Afrikaanse bevolking. Want elke boom die we planten, levert hen loon op. Zo compenseren we niet alleen CO2, maar helpen we ook mensen in armoede aan een eerlijke baan.   

Wat is jullie belangrijkste doel? 

Wij geloven dat het huidige klimaatprobleem vraagt om een nieuwe manier van denken, leven en werken. We geloven ook dat deze wereldwijde wijziging niet 1-2-3 is doorgevoerd. Dat vraagt om vindingrijke oplossingen. Bomen planten is zo’n oplossing!  
Onze droom:  
  
·       In de komende jaren 1000000 bomen planten   
·       In 2022 meerdere partners in meerdere landen ondersteunen.   
·       In 2022 minimaal 100000 bomen geplant hebben.  

Waarom op deze manier mijn footprint compenseren?

Je kunt jouw footprint natuurlijk op verschillende manieren compenseren. Wij richten ons bewust op het planten van bomen in ontwikkelingslanden omdat dit niet alleen CO2 compenseert, maar nog veel meer voordelen biedt. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van de biodiversiteit en het creëren van betere economische omstandigheden in ontwikkelingslanden. Bovendien neemt een boom in de groei ongeveer 15 kg CO2 per jaar op. Dat maakt bomen planten een heel efficiënte manier van compenseren! 

Er zijn meer organisaties die bomen planten. Waarom zou ik voor Tree-Planters kiezen? 

Allereerst hebben we een ANBI-status. Dat betekent dat jouw gift aftrekbaar is. Daarnaast werken we samen met betrouwbare partners die jarenlange ervaring hebben met bomen planten in Afrika. Samen met hen gaan we voor duurzame resultaten. Een boom planten kan iedereen, een compleet bos laten groeien in de juiste verhouding en samenstelling is een hele uitdaging. Juist daarin onderscheiden we ons.  
 
Een ander pluspunt is het feit dat we NIET commercieel zijn. Elke euro die jij schenkt komt op een goede plek terecht. Niet voor niets betaal je bij ons slechts €1 per boom. En ook goed om te weten: als je ons steunt compenseer je niet alleen je CO2, maar draag je ook bij aan een gezonde biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking in ontwikkelingslanden! 

Doet Tree-Planters nog meer dan alleen bomen planten?  

Zoals onze naam al doet vermoeden richten wij ons hoofdzakelijk op het planten van bomen. Daaromheen houden we ons bezig met een aantal projecten ter plaatse, variërend van cookstove- tot bosbehoudprojecten. Meer hierover lees je hier: https://tree-planters.org/hoe-we-het-doen/  

Zijn jullie een goed doel / ANBI ?

Ja, wij zijn een erkend goed doel en ANBI. Dat betekent dat de kosten van jouw gift ook aftrekbaar zijn voor de belastingdienst.   

Waarvoor gebruikt Tree-Planters mijn gegevens?

Maak je gebruik van onze diensten en verstrek je daarom je persoonsgegevens aan ons? Dan geef je ons toestemming om je gegevens te gebruiken. Dit doen we bijvoorbeeld om je betaling te verwerken, maar ook als je hebt aangevinkt een nieuwsbrief via de mail te willen ontvangen. We bewaren je persoonsgegevens niet langer dan nodig is. Maak je geen gebruik meer van onze diensten? Dan verwijderen we je persoonsgegevens meteen. Wil je meer weten over het verwerken van je persoonsgegevens? Lees het in onze privacyverklaring (wijzigingen voorbehouden).
 
PS: op de website verwijzen wij met enkele links door naar andere websites. Wij kunnen geen verantwoordelijkheid dragen voor de manier waarop deze websites omgaan met jouw gegevens. Lees vóór gebruik eerst de privacy verklaring door van de website die je bezoekt.

Wat houdt een not-for-profit organisatie in?

Tree-Planters is een not-for-profit organisatie. Dit betekent dat we geen winst nastreven en ál onze inkomsten worden gebruikt voor het planten van bomen. Blijft er geld over? Dan zetten we dit om in investeringen, die bijdragen aan onze doelstelling.

Betalingen

Wanneer zie ik resultaat van mijn gift?  

Jouw gift heeft diréct resultaat, ook al zie je dat misschien niet meteen. Bomen planten gaat namelijk niet zozeer om het planten van ‘afzonderlijke bomen’. Integendeel, het gaat juist om complete herbebossingstrajecten en grotere bosbeschermingsinitiatieven. Jouw gift maakt dus deel uit van een groter geheel, waardoor we samen écht impact maken. En het mooie is: een boom in de groei neemt ongeveer 15 kg CO2 per jaar op. Jouw gift doet dus dírect zijn werk!  
 
Natuurlijk begrijpen we dat jij graag wilt zien waar je gift terecht komt. Daarom houden wij je maandelijks op de hoogte van de lopende projecten en ontwikkelingen in Malawi én delen we de mooiste mijlpalen met je! 

Hoe weet ik dat mijn geld goed terecht komt?  

Onze boomplantprojecten en nevenactiviteiten in Malawi worden regelmatig gemonitord door onze partner in Afrika. We brengen zelf ook bezoeken om de vorderingen met eigen ogen te bekijken. Elke maand delen wij de resultaten en mooiste mijlpalen met je. Ook is het goed om te weten dat we geen commerciële instelling zijn, maar een erkende ANBI. Dat betekent dat we geen winst hoeven te maken en dat we álles investeren in onze boomplant-projecten. Dat verklaart ook waarom je bij ons maar €1 per boom betaalt. 

Hoe kan ik donateur worden?  

Donateur worden is heel makkelijk. Bepaal zelf je bedrag en meld je direct aan, óf bereken eerst jouw CO2-footprint en geef vervolgens je persoonlijke gegevens door. Betalen doe je eenvoudig via iDeal, Creditcard of automatische incasso. Natuurlijk mag je ook gewoon een mailtje sturen naar info@tree-planters.nl om je aan te melden. 

Kan ik zelf een maandbedrag bepalen?  

Ja, dat kan. De CO2-calculator op onze website is een handig hulpmiddel om jouw footprint te bepalen, maar uiteindelijk ben jíj degene die bepaalt en betaalt. Je kunt ons daarom steunen voor élk bedrag dat je maar wilt. En het leuke is: voor slechts €1 plant je al 1 boom! 

Hoe kom ik in contact over het gebruik van mijn gegevens door jullie?

Wil je inzage in je persoonsgegevens of wil je een correctie doorgeven? Stuur een mail naar info@tree-planters.org. Ook voor bezwaren of andere vragen kan je gebruik maken van dit e-mailadres.

Hoe kan ik mijn donatie opzeggen?

Wil je je donatie opzeggen? Dat kan op twee manieren. Stuur een mail naar info@tree-planters.org waarin je aangeeft dat je niet langer wilt doneren. Wij zorgen ervoor dat je donatie wordt stopgezet. Maak je gebruik van automatische incasso? Dan kan je er ook voor kiezen om de betaling stop te zetten bij je eigen bank. Wij ontvangen hier wel graag bericht van.

Hoe wordt het tarief per boom vastgesteld?

Tree-Planters wil graag een zo groot mogelijke impact maken. Daarom houden we de prijs per boom het liefst zo laag mogelijk, zodat er meer bomen geplant kunnen worden. We zetten ons in om voor €1 minimaal één boom aan te planten.

Hoe draag ik met mijn donatie bij aan het versterken van lokale gemeenschappen in Afrika?

Onze vaste partner in Afrika werkt nauw samen met lokale boeren en gemeenschappen, die elk jaar miljoenen snelgroeiende bomen planten. Zo helpen we lokale mensen aan een eerlijke baan, maar dragen we ook bij aan de bescherming en regeneratie van bestaande bossen. Met elke donatie die jij doet aan Tree-Planters help ook jíj hieraan mee!

Overige vragen

Kan ik zelf een maandbedrag bepalen?  

Ja, dat kan. De CO2-calculator op onze website is een handig hulpmiddel om jouw footprint te bepalen, maar uiteindelijk ben jíj degene die bepaalt en betaalt. Je kunt ons daarom steunen voor élk bedrag dat je maar wilt. En het leuke is: voor slechts €1 plant je al 1 boom! 

Waarvoor gebruikt Tree-Planters mijn gegevens?

Maak je gebruik van onze diensten en verstrek je daarom je persoonsgegevens aan ons? Dan geef je ons toestemming om je gegevens te gebruiken. Dit doen we bijvoorbeeld om je betaling te verwerken, maar ook als je hebt aangevinkt een nieuwsbrief via de mail te willen ontvangen. We bewaren je persoonsgegevens niet langer dan nodig is. Maak je geen gebruik meer van onze diensten? Dan verwijderen we je persoonsgegevens meteen. Wil je meer weten over het verwerken van je persoonsgegevens? Lees het in onze privacyverklaring (wijzigingen voorbehouden).
 
PS: op de website verwijzen wij met enkele links door naar andere websites. Wij kunnen geen verantwoordelijkheid dragen voor de manier waarop deze websites omgaan met jouw gegevens. Lees vóór gebruik eerst de privacy verklaring door van de website die je bezoekt.

Hoe kom ik in contact over het gebruik van mijn gegevens door jullie?

Wil je inzage in je persoonsgegevens of wil je een correctie doorgeven? Stuur een mail naar info@tree-planters.org. Ook voor bezwaren of andere vragen kan je gebruik maken van dit e-mailadres.

Hoe bepaalt de rekentool mijn footprint?

De rekentool op de website is bedoeld om een indicatie te geven van jouw gemiddelde CO2-uitstoot. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw persoonlijke footprint kijken we naar factoren die van invloed zijn op jouw CO2-uitstoot. Denk aan je woon- en leefsituatie, je koopgedrag, eetgewoonten en vervoer. De tool gebruikt hiervoor een aantal standaardwaarden (afkomstig van CO2emissiefactoren.nl) die gebaseerd zijn op gemiddelden. Nadat je alle velden hebt ingevuld geeft de tool een indicatie van jouw gemiddelde CO2-uitstoot per jaar.

Hoe exact geeft de rekentool mijn CO2 footprint weer?

De rekentool is een handig hulpmiddel om te bepalen voor hoeveel CO2 uitstoot jij ongeveer verantwoordelijk bent. Op basis van de uitkomst van de tool beslis je zelf hoeveel CO2 je zou willen compenseren met het planten van bomen. Let op: omdat de tool gebruikmaakt van standaardwaarden is de uitkomst altijd een indicatie van je werkelijke afdruk. Aan de uitkomst van de tool kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Wil je een nauwkeurigere berekening van jouw persoonlijke footprint? Klik dan hier.

Hoeveel CO2 neemt een groeiende boom op?

De CO2 opname van een groeiende boom hangt van verschillende factoren af. Denk aan de bodem, het licht, de leeftijd en het klimaat. Op de vraag hoeveel CO2 een groeiende boom opneemt is dus niet één juist antwoord te geven. Onze berekening is gebaseerd op een gemiddelde. De meeste onderzoeken wijzen uit dat een groeiende boom zo’n 10 tot 20 kg CO2 per jaar kan opnemen. De rekentool op onze website gaat daarom uit van een gemiddelde: 15 kg CO2 per jaar.

Hoe wordt het tarief per boom vastgesteld?

Tree-Planters wil graag een zo groot mogelijke impact maken. Daarom houden we de prijs per boom het liefst zo laag mogelijk, zodat er meer bomen geplant kunnen worden. We zetten ons in om voor €1 minimaal één boom aan te planten.

Stel je vraag

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem hier:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.